15 tips om je cyberveiligheid te vergrotenCybercriminaliteit gaat nooit meer weg en het aantal doelgerichte cyberaanvallen neemt alleen maar toe. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om het cybercriminelen moeilijk te maken. In dit magazine kwamen al veel goede tips aan de orde, de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

 1. Zet elke 3 maanden cyberveiligheid op de agenda. Door dit periodiek te monitoren zie je hoe je organisatie er voor staat en blijft iedereen alert.
 2. Zorg dat je weet wat de “kroonjuwelen” van je organisatie zijn.
 3. Ga na wat je allemaal digitaal in huis hebt. Welke systemen gebruik je, welke servers zijn er in de lucht en welke websites heb ik in beheer? Vergeet de ooit aangemaakte testpagina’s niet. Ook die hangen aan een server en gaan naar een database met productie- of testdata. Heeft deze zogenoemde schaduw-IT de juiste updates?
 4. Breng het onderwerp cyberveiligheid structureel onder de aandacht van bestuur, management en medewerkers. Houdt ze alert en zorg dat hun kennis up-to date is.
 5. Weet wat je moet doen bij een crisissituatie. Welke stappen moeten er worden genomen?
 6. Blijf investeren in cyberbeveiliging, hackers blijven zich ook ontwikkelen.
 7. Kennis delen en informatie uitwisselen is cruciaal bij cyberveiligheid. Werk samen.
 8. Gebruik een aanval in het nieuws als leermoment voor je eigen organisatie. Had dit jullie ook kunnen overkomen?
 9. Bekijk hoe je samenwerkingsverbanden, leveranciers en partners met cyberveiligheid omgaan. Kunnen hackers via hun kwetsbaarheden jouw systemen binnendringen?
 10. Blijf waakzaam. Eén moment van onoplettendheid kan grote gevolgen hebben.
 11. Medewerkers worden vaak weggezet als potentieel risico, vergeet niet dat ze ook het verschil kunnen maken.
 12. Er zijn áltijd verbeterpunten te vinden in een beveiligingssysteem.
 13. Houdt regelmatig cybercrisisoefeningen. Testen en oefenen zijn effectieve maatregelen om je organisatie te beschermen en weerbaarder te maken.
 14. Cybercriminaliteit gaat nooit meer weg. Testen, toetsen en oefenen zijn mogelijkheden om je hier tegen te beschermen.
 15. Toch gehackt? Schaam je niet, het kan iedereen overkomen. Deel je kwetsbaarheden zodat anderen hier iets van kunnen leren.